zaterdag 25 augustus 2012

Graf Von Hardenberg heeft prachtige golfbaan

In Hardenberg, in Niedersachsen -of Nedersaksen- is er veel eigendom van de Carl Graf von Hardenberg en zijn familie. De vervallen burcht waar de familie van de Graaf (sinds 1300 of daaromtrent) een paar eeuwen heeft gewoond, het comfortabele Burghotel met twee restaurants en een Biergarten en het Hardenberg Golfresort, dat bestaat uit twee 18-holes banen en een zes holes oefenbaan. Wij speelden op de Niedersachsen Course, naar verluidt één van de moeilijkste golfbanen van Duitsland en het kan niet anders of het is een van de mooiste. Alle holes hebben iets bijzonders, fairways liggen er prachtig bij en de greens zijn zeldzaam snel (voor de kenners: toen wij speelden 11 ft) en bovendien nogal glooiend. Hoe dichtbij de bal ook lag, de hole bleek soms verrassend ver weg. Het duurde even voor we met name aan de snelheid van de greens gewend waren; als je bal op de green lag kon deze er bij een iets te harde put ook zomaar weer naast komen te liggen. Hole 11 is de 'signature hole' met de green op een 125-165 meter verder gelegen eiland. Bij het registreren krijg je als speler een klein flesje kruidige kersenlikeur mee. 'Om moed in te drinken bij hole 11.'
Zelfs de 3D infoborden bij de holes zijn een genoegen om naar te kijken.
In combinatie met het uitstekende Hardenberg Burghotel is het, op ruim 400 km van Utrecht, een perfecte locatie voor een lang (golf)weekend. Binnenkort op opReisGids.nl een uitgebreid artikel over Hardenberg en het aansluitende bezoek aan Schloss Lüdersburg.
Het zijn twee van de circa vijftig banen waarmee Niedersachsen zich (ook) aan de Nederlandse golfer presenteert. Aan kwaliteit wordt, zoals je mag verwachten in Duitsland, geen concessie gedaan.
Lees meer over Hardenberg op golftraveler.nl.


Geen huis meer, alleen nog een auto

Je hebt mensen die wel eens ergens komen en je hebt reizigers. Zoals bijvoorbeeld mijn broer en schoonzus. Geen huis meer en alleen nog een speciaal type Toyota Landcruiser gemaakt voor mensen die per vier wielen de wereld ontdekken. Ze reisden al eens anderhalf jaar door Zuid-Amerika, tot de auto uitbrandde, en zijn in februari van dit jaar met een nieuwe auto vertrokken in de richting van Kaapstad. Vertoeven nu in Ethiopië. Dit schrijven ze er onder meer over, op hun blog 2globetrotters.nl.

Van Ethiopië hadden wij een heel ander beeld uit de media. Op je netvlies zie je kinderen met hongerbuikjes, droog en dor land en wandelende skeletten... We zien een waanzinnig mooi land, één van de mooiste landen, die we ooit gezien hebben! Groen en vruchtbaar en veel mensen die op het land werken. En het lijkt wel of er voor elke Ethiopiër een hulporganisatie is! Bij elke paar hutten staan borden van elke mogelijke hulporganisatie voor elk denkbaar projekt. Voedselhulp waarvan een groot deel op de markt ligt....en dat terwijl in het zuiden door landen als India, Turkije en China met grote machines gewerkt wordt en de opbrengst voor het grootste gedeelte geëxporteerd wordt! Het gaat ons begrip te boven.

dinsdag 21 augustus 2012

Backstage rondreis Thailand

Het Manathai Chiang Mai, het laatste hotel van de rondreis, heeft een intieme patio met zwembad
 Er zijn veel redenen waardoor Thailand behoort tot de meest populaire (verre) vakantielanden van de Nederlanders -en niet alleen van hen. Zoals de natuur en cultuur, vriendelijkheid van de mensen, de betaalbaarheid, de heerlijke keuken, de stranden, de veiligheid, uitstekende toeristische infrastructuur en de goede accommodaties.
Wie Thailand wil leren kennen met de nadruk op de meer onbekende delen van het land kan eens kijken naar de Backstage rondreis Thailand die sinds kort door AmbianceTravel wordt aangeboden. Deze reisorganisatie (van een vriend van me, ik beken het maar direct) is gespecialiseerd in rondreizen waarbij gebruik wordt gemaakt van bijzondere accommodaties zoals paradores in Spanje, pousada's in Portugal, designhotels, landhuishotels in Schotland, sfeervolle hotels met wijngaarden in Italië. Bijzondere accommodaties zijn ook geselecteerd voor deze Thailand rondreis, die begint in Bangkok en eindigt in Chiang Mai. Een reis voor mensen die Thailand op een andere manier willen leren kennen en onderweg sfeervol en comfortabel willen overnachten. Lees ook over de bezienswaardigheden Bangkok.

Meer lezen over Thailand kan overigens ook op de Thailand special van opreisgids.nl.

Kamelenmarkt in Sinaw, Oman

De geitenmarkt in Nizwa is zonder twijfel de bekendste beestenmarkt in het Sultanaat Oman. De markt vindt elk vrijdag plaats pal naast de oranje gekleurde muren van een van de voormalige hoofdsteden van het land. De muren, het kasteel, de levendigheid van het stadje maken Nizwa tot een bijzondere attractie. Bovendien is het een slechts een half uurtje rijden van het Hajar gebergte. Ook al zo'n must.
De kamelenmarkt in Sinaw is veel minder bekend maar toeristen die hunkeren naar authenticiteit en de zekerheid dat er vrijwel geen andere reizigers uit andere landen rondlopen, zouden het zeker op hun 'must see' lijstje moeten zetten. Sinaw is een echte bedoeïnenplaats. Hier vindt wekelijks de 'womens market' plaats en elke donderdagmorgen de kamelenmarkt, al worden er ook geiten verhandeld en zelfs vis - en dat is wel weer apart zo midden in de woestijn. Anders dan de sfeer in het meer welgestelde Nizwa, die kleurrijker is, ademt Sinaw vooral woestijn: de huizen zijn laag, de kleuren bedekt, zand overal aanwezig. Maar je vergaapt je aan de Omani, meer specfiek de bedoeïnen, die hun kamelen van de ene hand in de andere over laten gaan en achter hun pickups binden om mee te nemen naar hun eigen stukje woestijn.
Veel meer over het sultanaat lees je in de Oman special op opreisgids.nl.

zondag 19 augustus 2012

Hotel Lunia in Oldeberkoop

Het was geen toeval dat we er waren want op uitnodiging van Logis Holland waar heel wat van dit soort hotelletjes bij aangesloten schijnen te zijn. Maar het is opeens wel het favoriete hotel in het noorden van het land, in Friesland, in Oldeberkoop (vraag maar aan de Friezen waar je de klemtoon moet leggen) om precies te zijn. Ook nog een verrassend leuk plaatsje trouwens.
Hotel-restaurant Lunia wordt gedreven door de Haagse Kim Linse wier personeelsbeleid ongetwijfeld een van haar sterke punten is: er werken alleen maar aardige mensen die de tijd nemen om even een praatje te maken. In de nieuwe vleugel zijn veertien comfortabele kamers (slechts 85 euro) bijgebouwd, in het hoofdgebouw zijn er nog zeven 'oude'. Voor en achter een terras, uitstekende keuken en een betaalbare kaart. Een omgeving waar bovendien van alles is te doen: golfen op de baan van Lauswolt, de mooiste baan van het noorden vermoedelijk, of de leuke baan in het Drentse Havelte bijvoorbeeld, fluistervaren in de Weerribben, fiets- en wandelmogelijkheden te over. 
Een aanrader.

Tavira aan de Algarve

Het is geheel voorstelbaar dat de Algarve een populaire streek is voor vakantiegangers en tweede woningbezitters, en van die laatste categorie dan vooral diegenen die van golfen houden en vanwege de financiën niet persé naar de Super de Boer hoeven. Albufeira is de meest populaire plaats. En het is vreselijk. Niet vanwege het stadje zelf -leuk gerestaureerd, grappig dat je onder de poort door gaat naar dat piepkleine strandje- maar vanwege de reclameborden van de horeca en het publiek dat dit geweldig vindt: Frikandel speciaal, Van Dobben Kroketten, Patatje oorlog.
Dan liever naar Tavira, absoluut mijn favoriete plaats aan de zuidkust van Portugal, in het veel minder toeristische oostelijke deel van de streek. Een beetje lome plaats die niet direct aan de kust ligt maar aan de de monding van de rivier de Ségua, die dwars door het plaatsje naar de oceaan stroomt. Het bekendste strand is zelfs alleen per boot bereikbaar. Tavira is een van de meeste authentieke en historische plaatsen aan de kust van de Algarve.

Midden in Tavira, op een heuvel ligt één van de mooiste Pousada's van Portugal, ondergebracht in een voormalig klooster: Pousada de Tavira. Uitstekende kamers, zeer vriendelijk personeel, een mooi uitgebreid ontbijt in een historische omgeving. Vanuit de Pousada gezien vind je gezellige en zeer betaalbare restaurantjes waar je heerlijk kunt eten aan de andere kant van de rivier.
Golfers kunnen hier trouwens ook goed terecht. Bij Tavira ligt Benamor Golf, een vriendelijke, vrije korte baan (ook wel eens leuk om van wit te spelen), in elk geval een van de minste prestigieuze in dit deel van de Algarve. Een klein stukje verder liggen twee bij elkaar horende 18-holes banen, Quinta da Ria en Quinta da Cima. Quinta da Ria ligt langs de kust, is wat compacter maar wel afwisselender dan Quinta da Cima, die wijdser is en dichter langs de weg loopt en daardoor minder rustig is.

zaterdag 18 augustus 2012

Barbados


Crop Over is een jaarlijks zomerfestival op Barbados. Het heet Crop Over omdat onder deze naam het einde van de (suiker)oogsttijd werd gevierd toen suiker nog een belangrijke economische pijler was op het eiland. Nu is het een feestje voor de bewoners van het eiland en een mooie gelegenheid voor toeristen om volop te genieten van het al het moois dat het eiland te bieden heeft. Stranden, groene natuur, helblauwe zee en vooral: mooie mensen. Kijk maar. Op opreisgids.nl een uitgebreid artikel over Barbados

Goudse Kaasmarkt


Foto's gemaakt van de geitenmarkt van Nizwa in Oman en de groentenmarkt in Essaouira in Marokko. Nog nooit van de 'eigen' kaasmarkt Gouda. Moest er een keertje van komen. Tegelijkertijd een mooie gelegenheid om te schrijven hoe leuk ik Gouda wel niet vindt. Een feestje om steeds weer naar terug te komen, ondanks het sikkeneurige gedoe dat er soms over is.

Gili eilanden

Je hebt van die plekken waarvan je zeker denkt te weten dat je er nog een keer naar toe teruggaat. Tijdens een volgende reis of volgende vakantie. Hier keerde ik terug tijdens dezelfde reis: Vietnam kon wel een paar dagen wachten, ik wilde kunnen genieten van de Gili eilanden, in dit geval specifiek van Gili Air, één van drie Gili's vlak voor de kust van Bali en (vooral) Lombok.
Gili Trawagan is de grootste en wordt doorgaans bezocht tijdens een rondreis door Bali, Gili Air de kleinste van de drie. Auto's heb je op geen van de eilanden, verharde wegen evenmin en niet altijd even goed verzorgde en voor de wagen gespannen ezels des te meer. Gili Trawangan is het meest toeristisch en heeft de meeste accommodaties maar ademt tegelijkertijd nog de sfeer van een backpackers bestemming.
Met een klein bootje waren we vanaf Gili Trawangan op pad gegaan om te snorkelen en onderweg stopten we voor de lunch op Gili Air. Ik was verkocht. Hier wilde ik nog een paar dagen niets doen omdat iets anders doen hier niet gaat. Behalve dan pal voor het strand de vissen je het brood uit de vingers laten eten, in een van de piepkleine bars/restaurantjes  's middags al aanwijzen vers gevangen vis je 's avonds wel wilt eten. Douchen met alleen zou water? Beetje naspoelen met de fles en klaar is kees.